Fűfajtáink

KESZTHELYI FŰFAJTÁK

Hazánk gyepterületei az utóbbi 100 évben drasztikusan megfogyatkoztak. A KSH adatok szerint a gyep művelési ágba tartozó területek kiterjedése jelenleg mindössze 761 ezer ha, alig felét teszi ki a múlt század első felében meglévő gyepeknek. A mennyiségi csökkenés minőségromlással is párosult, a gyengébb minőségű talajokon fennmaradt, elaprózott gyepterületeken alapvetően extenzív gyepgazdálkodás folytatható csak. Sajnos a gyeptulajdonosok kevés figyelmet szentelnek legelőik és kaszálóik növényzetének összetételére, holott megfelelő fajokkal és hazai fajtákkal, jó gazdálkodás mellett jelentős hozamnövelés lenne elérhető. Az éghajlatváltozás következtében egyre szárazabbá váló nyári időszakokat a hazai szárazságtűrő fajták - a külföldi fajtákhoz képest - jobban tolerálják a termőképességük megtartása mellett.

A múlt század elején meginduló hazai fűnemesítésnek lendületet a ’20-as évektől a rétek és legelők felújítását szorgalmazó Zöldmező Mozgalom adott, melynek célkitűzései között szerepelt a megfelelő terméshozamot és minőséget biztosító, hazai származású gyepvetőmagvak előállítása is. Keszthelyt a hazai fűnemesítés egyik legjelentősebb bázisaként tartották számon olyan neves nemesítőkkel, mint Kolbai Károly akad. r. tanár, az 1930-as évektől a keszthelyi akadémia Növénytermesztési Tanszékének vezetője, aki Keszthelyen megindult eredményes nemesítő munkáját a Georgikon fűfajták felújításával kezdte. Munkáját Dőry Lajos, az Alsódunántúli Zöldmező Egyesület igazgatója folytatta, aki a ’60-as évek második felének és a ’70-es évek elejének egyik legjobban felkészült és legeredményesebb fűnemesítője volt. A fűfajták fenntartásának irányító munkáját Ecker István, a mezőgazdasági tudományok doktora, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Földműveléstani és Növénytermesztési Intézet Növénytermesztéstani Tanszékének egyetemi tanára vette át, aki emellett számos, állami minősítést kapott, elsősorban takarmányfű fajtát nemesített.  Ivány Károly a Pannon Egyetem Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszékének docense nevéhez az utóbbi évtizedekben egyre keresettebb parkfűfajták nemesítése kapcsolódik, nyugalmazott kollégaként tanácsaival továbbra is segíti munkánkat.

Jelenleg a Georgikon Kar Nemzeti Fajtalistán szereplő négy takarmány- és egy parkfűfajtával rendelkezik, a fenntartó nemesítési tevékenység mellett Tanszékünk új fajták nemesítésével is foglalkozik.

FAJTAISMERTETŐ

KAPCSOLAT

Fajtáink vetőmagtermesztéséhez partnercégek érdeklődését szívesen vesszük az alábbi elérhetőségeken:

Lepossa Anita Ph.D. tudományos munkatárs

Tel.: 83/545-133, Fax.: 83/545-254

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.