TÉT pályázat

SZERB-MAGYAR KÉTOLDALÚ TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Projekt címe: Az alomanyagok és a különféle takarmányozási stratégiák ammónia-kibocsátásban és talpfekély kialakulásában betöltött szerepének értékelés brojlercsirkék esetében
Projekt azonosítószáma: TÉT_16-1-2016-0179
Kedvezményezett neve: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont
Konzorcium tagjai: Pannon Egyetem Georgikon Kar, Újvidéki Egyetem Agrártudományi Kar
A támogatás összege: 1.320.000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt kezdési időpontja: 2017. november 1.
A projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2019. október 31.
A projekt fenntartási időszak vége: 2024. október 31.
Finanszírozó alap: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap
Szakmai vezető: Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár
Tel: +36-83/545-165, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt bemutatása:

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a Pannon Egyetem Georgikon Kara és az Újvidéki Egyetem Agrártudományi Kara közös kutatást valósít meg Az alomanyagok és a különféle takarmányozási stratégiák ammónia-kibocsátásban és talpfekély kialakulásában betöltött szerepének értékelés brojlercsirkék esetében címmel.

A baromfi szektort illetően az egyik legfontosabb megoldatlan probléma napjainkban a csirkék és egyéb baromfifajok körében nagy arányban előforduló talpfekély. A talp sebesedése egyrészt fájdalmat okoz a madárnak, másrészt gazdasági károkat, értékesítési problémát jelent a termelőnek. A talpfekély kialakulása több tényezőre vezethető vissza, melyek közül nagy jelentőségű a takarmányozás és ezzel összefüggésben az ürülék víz- és húgysavtartalma. Ugyancsak meghatározó szerepe van az almozásnak, az alomanyag minőségének. Újabban számos olyan alomanyag bevezetésére nyílt lehetőség, amelyek orvosolni tudják a problémát. Kutatásaink egyik fontos területe ezért a különböző alomanyagok összehasonlító vizsgálata.
A baromfi termékek előállításakor a többi állatfajhoz hasonlóan szintén jelentős a trágyából légkörbe kerülő ammónia mennyisége. Az Európai Unió tagországainak az előttünk álló évtizedekben jelentősen, Magyarországnak 35%-al kell csökkentenie az ammónia kibocsátását. Az istálló légkörébe kerülő ammónia az állatok egészségét és a termelési paramétereket egyaránt negatívan befolyásolja. A légkörbe kerülő ammónia azután mikro szemcsés méretűvé alakulva már az ember egészségére is veszélyt jelent.
A kutatási program másik részé ezért olyan kutatásokra fókuszál, amely során a különböző takarmányozási módszerek ammónia emissziót csökkentő hatását vizsgáljuk meg.

A közös munka célja a kölcsönös előnyökön alapuló, komplex takarmányozási és tartástechnológiai kutatások elvégzése országonként eltérő profillal, majd a közös eredmények bázisán technológiai ajánlások megfogalmazása az ammónia emisszió csökkentése, az állatjólét javítása és a madarak talpfekély betegségének kockázat csökkentése érdekében.

NKFIA infoblokk kerettel projekt fekvo 2019 HUKépgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.