TÁMOP 4.2.2/B-10/1 Tudományos képzés műhelyeinek támogatása Tudományos képzés műhelyeinek támogatása a Pannon Egyetemen

ÁADI alprogram

A DI a két szakterületéből a környezettudomány az élőhelyünket veszélyeztető folyamatok mellett a közvetlen környezetünk hatásvizsgálataival (pl. Balaton sugárzás viszonyai,…) is foglalkozik. A Balaton feletti sugárzásra vonatkozó megfigyelések szerepe az itt nyaralók szempontjából fontos. A nehézfémekre vonatkozó megfigyelésekben a szennyvíziszap összetételétől annak növényi hatás elemzéséig terjedne a vizsgálat, mely a lakosság egészségének megőrzése miatt jelentős. A lokális elemzések kiterjesztésére távérzékeléses módszert is alkalmazni kívánunk. A keszthelyi Georgikon Kar 57 főt számláló PhD hallgatói létszámából a . A DI hallgatói létszámából az Állat- és Agrárkörnyezet-tudományi Doktori Iskola 29 főt képez. Ebből a 29 főből a pályázat megvalósításában a téma fontosságát tekintve előre láthatóan a létszám mintegy a fele lesz érintett.

A környezetünk megismerése, az így nyert információk felhasználása különösen a környezetvédelem területén az Európai Unióhoz való kapcsolódást követően felértékelődött. Számos területen elmaradásunk van, melynek pótlására adott türelmi idő egyre inkább a végéhez közeledik. A DI működési területe egy különösen veszélyeztetett térségben, a Balaton régióban van, mely rendkívül érzékeny területen található. Ebből eredően fokozattan veszélyezteti a környezet szennyezés, s ezen belül a nehézfémek halmozódása. A környezet elemeinek és a nehézfémek hatása – talajra, növényekre és állati szervezetekre- nem teljesen tisztázott, melynek feltérképezése számos további vizsgálatot igényel. Az alapkutatáshoz tartozó környezeti és nehézfémre vonatkozó vizsgálatok eredményei hozzájárulnak a környezetterhelés mérsékléséhez, illetve a környezetkárosító hatások csökkentéséhez.

Az idő rövidsége miatt a tenyészidőszak korlátozottsága szükségessé teszi a kiegészítő laboratóriumi (hal laboratóriumi, ökotoxikológiai, gépműhelybeli stb.) vizsgálatokat.

A környezetszennyezés csökkentését, a környezeti állapot megóvását, a biodiverzitás fenntartását az Európai Unió prioritásként kezeli. Az elmúlt évek hazai és nemzetközi kutatásaiban egyre nagyobb jelentősége van a környezetkárosító hatások csökkentését célzó eljárások kifejlesztésének.

A projekt egyik eleme a természeti jelenség jobb megértésén túl közvetlen gazdasági haszonnal is járhat. A természetben előforduló, környezeti hatásra módosuló ivar, vagy szaporodási mód megismerése lehetőséget nyújthat hormonnélküli szabályozások alkalmazására is. Ez társadalmilag jóval elfogadhatóbb megoldásokhoz vezet. Nehézfémek tekintetében, az élelmiszerbiztonsági alapú határértékek megadásán túl, mód lesz a természetes populációk ivari és szaporodási folyamatait befolyásoló eltűrt vagy tiltott koncentrációk megadására is.

A projektben felhasználandó külön meteorológiai, és állatélettani kutatások korábban is folytak hazánkban, az EU-ban és a fejlett országokban. A két diszciplina integrálása azonban ezen a speciális szakterületen most történhet meg.Képgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.