Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen című
TÁMOP 4.2.2.-08/1/2008-0018 azonosító számú projekt

A Pannon Egyetem 2009. április 15-én nyerte el az „Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen" című (TÁMOP 4.2.2.-08/1/2008-0018 azonosító számú)  pályázatot; a támogatási döntés értelmében több mint fél milliárd Ft (összesen 593.082.400 Ft) támogatás áll rendelkezésre.  Önerővel együtt a projekt teljes költségvetése 697.744.000 Ft.

A projekt elsődleges célja azoknak az alapkutatásoknak, innovatív kutatócsoportoknak a pénzügyi megerősítése, amelyek piacképes terméket produkálhatnak, továbbá komoly gazdasági (ipari, mezőgazdasági) érdeklődés van mögöttük.

További cél a kutatóállomány fiatalítása, illetve azok piacképes fizetéssel történő  megtartása.

A keszthelyi Georgikon Karon a Dr. Lehoczky Éva intézetigazgató egyetemi tanár, az MTA doktora vezetésével valósul meg a pályázat 7. alprojektje „Növényvédelmi eljárások biológiai és molekuláris biológiai megalapozása az élhetőbb környezet kialakítása érdekében", amelynek keretében innovatív növényvédelmi és biotechnológiai eljárások kidolgozása a cél. Ezek szorosan kapcsolódnak a növényvédelmi kutatások területén a Karon eddig elért eredményekhez és egyben a Georgikon Kar stratégiai fejlesztéseihez.

Növényvédelmi eljárások biológiai és molekuláris biológiai megalapozása az élhetőbb környezet kialakítása érdekében című konferencia
2010. január 27.

A Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen 2010. január 27.-én a XX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan került megrendezésre a 7. alprojekt keretében a „Növényvédelmi eljárások biológiai és molekuláris biológiai megalapozása az élhetőbb környezet kialakítása érdekében" című konferencia.

A rendezvényen a TÁMOP 4.2.2 projekt átfogó bemutatását követően a Georgikon Karon zajló növényvédelmi vonatkozású kutatások eddigi eredményeiről kaphatott összefoglalást a mintegy 40 résztvevő, összesen nyolc szakmai előadás keretében. Szó esett többek között a parlagfű és a kukoricabogár elleni védekezés aktualitásairól két előadásban. A vírusrezisztens burgonyafajták nemesítésének biotechnológiai módszereinek kapcsán a kutatás jelenlegi állásról és a Georgikon Kar Biotechonlógia laborjának jövőbeni lehetőségeiről esett szó. Fontos lépés a növényvédelmi kutatások szempontjából a Georgikon Karon korábbi valamint folyamatosan gyűjtött anyagból létrehozandó katalogizált növényvírus és fonálféreg génbankok; az ezzel kapcsolatos előadásból a résztvevők a minták tartósítási módjait valamint a génbanki anyagok felhasználási lehetőségeit ismerhették meg. Szó volt még továbbá mikroorganizmusok által termelt méreganyagokról, valamint a repcefénybogár elleni védekezés jelentőségéről. Az konferencia egy látványos előadással zárult, ahol a mikroszkópos felvételek készítéseinek műhelytitkaiba nyerhettünk betekintést.Képgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.