keop 620

Összefoglaló a Pannon Egyetem Georgikon Kar
„A Pannon Egyetem Georgikon Kar dolgozói és hallgatói mindennapos, az intézménybe irányuló kerékpáros közlekedése infrastrukturális feltételének javítása” című
KEOP-6.2.0/A/11-2011-0227 azonosító számú projektjéről

A Pannon Egyetem Georgikon Karának hallgatói és a dolgozói között régi hagyomány a kerékpározás, mivel a Kar épületei és a kollégiuma nagy távolságra vannak egymástól. A biciklitárolóink rossz állapotban vannak, nem fedettek, aljzat nélküliek, az ott tárolt kerékpárok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Az "A" Épületben és a Lovardában található öltözők nem felelnek meg a higiéniás követelményeknek, így a diákokat, dolgozókat kevésbé tudjuk motiválni a kerékpár használatára.

Meglátásunk szerint a projekt megvalósulása biztosítja a kerékpározók igényeinek megfelelő infrastruktúrát, lehetővé teszi a kulturált kerékpáros közlekedést a tanintézetbe illetve a munkába. Ezzel segítjük a diákok, dolgozók környezettudatos gondolkodását, hozzájárulunk a helyi környezetvédelemhez, a város túlzsúfolt közlekedésének csökkentéséhez, és nem utolsó sorban példát mutathatunk a fenntartható fejlődés népszerűsítésében.

A projekt megtervezése előtt két kérdőíves felmérést készítettünk, külön a diákok és a dolgozók körében. Ebben kitértünk a célcsoportok közlekedési módjaira, milyen elvárásaik lennének az intézményen belüli kerékpáros közlekedés infrastrukturális feltételeinek javítására, és ennek megvalósulása hogyan befolyásolná a kerékpározási szokásaikat. A megkérdezettek zöme kijelentette, gyakrabban közlekedne kerékpárral, ha a fent említett beruházás megvalósulna.

A projekt megvalósítása terveink szerint 10 hónap alatt lezajlik. Ennek megfelelően a kerékpártárolókat, és a szociális helységeket 2014. év második felében már használatba lehet venni. A rövid megvalósítás ellenére az aktív elérési mutatók jók, ez a kerékpárt használók számának köszönhető. Az összes aktív elérési mutató 930 fő, a projekt támogatási összege 10 098 067 Ft, az aktív elérés aránya 10 858 Ft/fő.

A felmérések alapján az "A" épületnél egy 30 férőhelyes egyoldalú tároló építése a célszerű. A Lovardánál kialakítandó biciklitároló tervezésénél úgy láttuk, hogy a létesítményt folyamatosan, de egyszerre nem nagyszámú hallgató, illetve dolgozó látogatja, így egy 20 férőhelyes tárolót tartottunk megfelelőnek. Mindkét tároló tervezésénél figyeltünk a jó megközelíthetőségre, az akadálymentesítésre, és a GKM B+R paraméter javaslataira. Az öltözőcsoportok átalakításánál az MSZ-04 220-81 szabványt vettük figyelembe. A helységeket legfeljebb tíz fő összlétszám (férfi-női) használatára tervezzük. Az öltözők és vizesblokkok munkaidő alatt minden kerékpározó dolgozó és hallgató számára folyamatosan nyitva vannak. Munkaidőn kívül, pedig az adott épület portáján lehet felvenni a helységek kulcsait. A higiénés helységek mindkét időpontban térítésmentesen állnak rendelkezésre. Ezzel a megoldással tudjuk biztosítani a korlátlan elérést, és az ingyenes használatot. 

A kerékpártárolók és az öltöző zuhanyzók elkészültét, a Pannon Egyetem Georgikon Kar dolgozói és hallgatói mindennapos, az intézménybe irányuló kerékpáros közlekedése infrastrukturális feltételeinek javítása cél megvalósulását egy és kétirányú kampányok szervezésével kommunikáljuk a lakosság felé. Ezek a következő elemekből állnak: 

Beharangozó kampány: A eseményeket plakátokon és a Kerékpáros nap előtt a Helikon Rádióban hirdetjük. PR interjút jelentetünk meg egy helyi, egy térségi és egy megyei lapban.

A Kerékpáros napról és a Fenntartható városi közlekedés vetélkedőről a helyi televízió és a Helikon rádió készít PR riportot.

A Kerékpáros napon akerékpáros felvonulást megelőzően a résztvevők az „A” épületnél meghallgatják az előadásokat, részt vesznek a létesítmények ünnepélyes átadásán. Ezt követően végighaladnak a Keszthely város területén kijelölt útvonalon. A Fő térről indulnak, majd érintve a város központi részeit tovább kerekeznek Rezi településig, ahol megfordulnak és mintegy 19 km hosszúságú utat megtéve érnek a célhoz - a projekt keretében megvalósuló második beruházás helyszínéhez -  a Lovardához. Itt egy játékos kerékpáros ügyességi vetélkedő és TOTÓ színesíti az eseményt. A Lovarda, mint helyszín kapcsán az ügyességi verseny egyes elemei a lovas akadálypályához kötődnek (homok szlalom, lovas akadálypálya kerékpározás, „bicikli patkolás”, kerékpáros vízgyűjtés itatáshoz). A szellemi TOTÓ kérdéseit a Kerékpáros nap délelőtti szemléletformáló előadásaiban elhangzottak alapján állítjuk össze.

A Kerékpáros nap, valamint a Játékos kerékpáros ügyességi verseny és- TOTÓ megrendezését követően kerül sor a „Fenntartható városi közlekedés vetélkedő” szervezésére. Ez az esemény valójában egy „Fotó pályázat” amelyet a Pannon Egyetem Georgikon Kar dolgozói és hallgatói körében írunk ki. Témája a fenntartható közlekedési szokások újszerű, figyelemfelkeltő bemutatása mindennapjainkban. A beérkezett pályaművekből az „A” épület frekventált helyén, a fél emeleti társalgóban kiállítást rendezünk. Ezen kívül lehetővé tesszük, hogy a kiállítást megtekintők megadott kritériumok szerint leadhassák szavazatukat és ily módon aktív részesévé váljanak a versenynek. A legjobb 3 pályamű díjazottjai az ökológiai szemlélet jegyében egy kerékpár (I. helyezett), egy roller (II. helyezett), valamint kerékpáros kiegészítő kellékek (III. helyezett) beszerzésére jogosító vásárlási utalványt kapnak.

A „Kerékpáros nap” és „Fenntartható városi közlekedés vetélkedőt” követően a Kerékpáros napról és a Fotóversenyről a városi televízióval vágóképeket, a Helikon Rádióval PR riportot készíttetünk azzal a céllal, hogy a „Fenntartható városi közlekedés kampány” minden mozzanatát be tudjuk mutatni

A kommunikáció hatékonyságát a beruházás megkezdése előtt és a befejezése után kérdőív segítségével mérjük. Az elemzésekből tudjuk meg mennyire volt sikeres a lefolytatott kampány, milyen a hatékonysága és mennyire rögzült az általunk közölt üzenetek tartalma. Vizsgálni fogjuk, hogy a célcsoportok melyik kommunikációs eszközön keresztül informálódtak a legjobban, továbbá felmérjük a tudatformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesülését. A felmérést az összes célcsoport bevonásával végezzük.

Az ÚMFT szintű tájékoztatást a "Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei" dokumentum V. számú kommunikációs terve szerint bonyolítjuk le. A projekt megvalósulásának egyes fázisaiban készülő fotódokumentációt az intézmény honlapján is nyilvánossá teszünk. Ezen a honlapon minden a projekttel kapcsolatos eseményt publikálunk. A tervezett honlap megfelel a W3C szabványnak. A projekttel kapcsolatban sajtóközleményt jelentetünk meg. Mind a két beruházási helyszínen „C” és "D" típusú emlékeztető táblát helyezünk el.

keop 620 footerKépgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.