Életmentő pont a Georgikon Karon

A Pannon Egyetem Georgikon Karán - sikeres pályázat útján - egy félautomata defibrillátor telepítése valósult meg, mely által biztosítani tudjuk a laikus életmentés lehetőségét. A program segítségével mind a dolgozók, mind a hallgatók esetében tudatosabb társadalmi szerepvállalás várható, hiszen a projekt része a hirtelen szívleállás kivédését szolgáló, számítógéppel támogatott szimulációs oktatási rendszer is. Ezzel az életmentés, valamint a defibrillátor használatának gyakorlati alkalmazása sajátítható el szenzorokkal ellátott human makettek, szimulációs defibrillátor és a folyamatot értékelő szoftver alkalmazásával.

Hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, ez naponta 60-70 embert jelent, azaz Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl kecsegtetők, hisz újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély.

Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti. Ugyanis a leggyakoribb keringésmegállási forma, a kamrafibrilláció, jó életmentési esélyekkel kivédhető néhány percen belül leadott elektromos kezeléssel, un. "kiütéssel".

Laikus segélynyújtói gyakorlatban jól alkalmazható az ún. félautomata defibrillátor, melynek jelentősége, hogy nemcsak orvosok használhatják, EKG-ismeret nem szükséges hozzá, kezelése rendkívül egyszerű.

A hirtelen szívhalál mérsékléséhez szükséges ismeretekkel rendelkező tanárok a jövőben folyamatosan adhatják tovább az ismereteiket és közvetíthetik a segítségnyújtáshoz szükséges szemléletet a diákok számára.

A laikus életmentés elsajátításában részt vett hallgatók nagy száma még nagyobb esélyt feltételez az életmentésre a hirtelen szívhalál esetén.

A projekt keretében kiképzett oktatók a képzési program során elsajátították a váratlan keringésmegállás okozta hirtelen szívhalál bekövetkeztében bajba jutott embertársaink életének megmentéséhez szükséges ismereteket. Eközben számos, a kritikus helyzettel kapcsolatos információhoz jutottak. Szembesültek életmentési esetek leírásával, statisztikai adatokkal, amelyek arra inspirálják Őket, hogy vonjanak be minél több embert az alapszintű újraélesztés módszerének elsajátításába.

Életmentő pont pontos címe: 8360 Keszthely, Deák Ferenc utca 16.

Életmentő pont üzemelését biztosító munkatárs neve, munkaköre: Lenk László munka-és tűzvédelmi vezető, rendészKépgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.