uszt

GINOP-2.3.2-15-2016-00029
„Multifunkcionálisan hasznosítható növények, mint alternatívák a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában”

Projekt bemutatása, munkatársak

Projekt címe: Multifunkcionálisan hasznosítható növények, mint alternatívák a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.3.2-15-2016-00029
Kedvezményezett neve: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont
Konzorcium tagjai: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont, Pannon Egyetem konzorciumi tag
A támogatás összege: 992.343.081 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt kezdési időpontja: 2017. március 1.
A projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2021. február 28.
A projekt fenntartási időszak vége: 2026. február 28.
A projekt fő megvalósítási helyszíne: Pannon Egyetem Georgikon Kar keszthelyi kampusz (8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.)
Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt megvalósítását irányító munkatársak és szerepkörük:

Szakmai vezető:

Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár
Tel: +36-83/545-165, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Projektmenedzser:

Vörös-Mezei Angéla ügyvivő szakértő
Tel: +36-83/545-121, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pénzügyi vezető:

Magyarné Koczpek Kornélia
Tel: +36-83/545-034, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt bemutatása:

A projekt stratégiai jelentőségét a klímaváltozás, a környezeti szélsőségek számának növekedése, a növekvő élelmiszerigények, az alapkutatási téma aktualitása és az alkalmazott módszerek együttes alkalmazása adja. A szárazság és hőstressz tűrés, a víz és tápanyag hasznosító képesség javítása kiemelkedő fontosságú a környezeti erőforrások hatékony felhasználása és a termésstabilitás, valamint a termésminőség biztosítása szempontjából. Multifunkcionális - takarmányozási és élelmiszer alapanyag - növényfajaink fontos fehérjeforrások; abiotikus stressz toleranciájuk fokozása a gazdaságos termeszthetőség és az élelmiszerbiztonság alapja. A projekt kutatási programja elsősorban olyan növényfajokra (árpa, zab, szója) fókuszál, amelyek átfogó kutatása még jóval hátrébb tart, mint a búzáé. A projektben folyó szántóföldi vizsgálatok Közép-Kelet Európa környezeti sajátosságai között valósulnak meg. E növényfajok részletes vizsgálatával célunk a jobb víz- és tápanyag hasznosítással rendelkező genotípusok meghatározása, valamint a termésstabilitás biztosítása stresszhelyzetekben is. A projekt további célja az újonnan nemesített növények táplálóértékének meghatározása laboratóriumi módszerekkel és állatkísérletekkel. A projekt alapkutatási jellegű, így elsődleges eredményei tudományos publikációk. Az abiotikus stresszválasz terén feltárt eredményekből azonban nemcsak magas színvonalú nemzetközi publikációk születnek, hanem hozzájárulnak a nemesítés hatékonyságának növeléséhez, elősegítve ezzel az élelmiszer- és takarmánybiztonság fenntartását a változó klimatikus viszonyok között is.Képgaléria

Kapcsolat

szie keszthely

8360 Keszthely
Deák Ferenc u. 16.
Tel.: (+36)83/545-000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.